fbpx

Mikro-Vital baktériumtrágya

Mikro-Vital

Mikro-Vital szabadon élő, nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat, illetve mikroelemeket tartalmazó talajbaktérium készítmény. Nem tartalmaz sem kemikáliát, sem hormonokat. Használatával növeljük talajaink állapotát, szerkezetét, művelhetőségét, termelékenységét! A Mikro-Vital szakszerű és megfelelő alkalmazásával lehetőség van az egészséges élelmiszercélú növénytermesztésre  és takarmány előállításra. A technológiába való beillesztésével és megfelelő tápanyaggazdálkodási tervezéssel költséghatékonyabbá válik a növénytermesztés!

A termék biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital

Hatásmechanizmusa

 • Nitrogénkötés
 • Foszfor és Kálium-feltárás
 • Talajszerkezet javítás
 • Használata során növekszik a gyökértömeg, ezáltal a kijuttatott egyéb tápanyagot is jobban hasznosítja a növény, valamit egészségesebb és egyöntetűbb lesz a növényállomány.

A környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás jellemzője a termelési és a környezeti igények összehangolása, valamint a környezet minimális terhelése. Nem jelenti viszont semmiképp a műtrágyák mellőzését, pusztán az optimális adagok alkalmazását és a trágyaszerek helyes megválasztását. A helyes tápanyag-gazdálkodás kialakításához a Mikro-Vital  felhasználásával készült technológiai javaslataink nyújtanak segítséget partnereinknek.

Dózis

A szántóföldi növénytermesztésben tápanyag-visszapótlás céljából 1-3 liter/ha. Ehhez igazítva szükséges kidolgozni a növény igényeit figyelembe véve a helyes tápanyag-gazdálkodási tervet, melyhez segítséget nyújtanak a növényfajtánként kidolgozott technológiai javaslataink.

Szabadföldi kertészeti kultúrákban és hajtatásban való alkalmazás esetén: 1-3 liter/ha.

Kijuttatás

Három kijuttatási lehetőség adott:

 • tavaszi vetésű növényeknél: az utolsó magágy-készítési művelet előtt
 • őszi vetésű növényeknél: tarlóhántás előtt
 • ősszel: az utolsó magágy-készítési művelet előtt.

 

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

A kijuttatásra technikailag már több megoldás is létezik:

 • Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 1-3 liter Mikro-Vital-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.
 • Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel az 1-3 liter Mikro-Vital  oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás 1 menetben megoldható!

A bedolgozás 5-20 cm mélyen történjen, ahol még elegendő oxigén áll rendelkezésre a Mikro-Vitalban lévő baktériumok számára. A talajlakó baktériumok érzékenyek az UV fényre és a magas hőmérsékletre egyaránt, ezért kulcsfontosságú a helyes kijuttatás.

A bedolgozás történhet kombinátorral, könnyű tárcsával és ásóboronával egyaránt.

Mikro-Vital Plusz

Miben más a Mikro-Vital Plusz?

 

Termékünk kiegészült egy olyan baktériumtörzzsel, mely a Mikro-Vital régóta jól ismert baktériumainak hatását kitűnően erősíti.

A Mikro-Vital Plusz összetétele: Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii, Pseudomonas fluorescens, Bacillus aryabhattai

Bacillus aryabhattai egy olyan jelentős enzim termelésére képes, mely növeli a növények stressztűrő képességét, különös tekintettel az aszályos körülményekre. Nitrogén megkötő képessége jó, és kiválóan tudja hasznosítani a talajban lévő szerves anyagokat, szármaradványokat.

További hasznos tulajdonsága, hogy endospórát képez, ez pedig hozzásegíti, hogy fennmaradási képessége nagy mértékben megnövekedjen a talajban. Mindezen tulajdonságaival biztosítja a termékhez szükséges Pluszt!

A Mikro-Vital Plusz biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital Plusz

A Mikro-Vital Plusz kijuttatása

 

A Mikro-Vital Plusz ajánlott dózisa szántóföldi és kertészeti kultúráknál, vetés előtt talajba dolgozva: 1-3 l/ha.

 

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

Mikro-Vital C+

A növények vázának nagy része cellulóz, (továbbá: pektin, hemicellulóz, lignin, szuberin, és fehérjék is). A cellulóz rendkívül ellenálló, a természetben csak néhány gomba, baktérium és rovar képes lebontani, majd humusszá alakítani.

Az új, Mikro-Vital C+ termékünk két olyan új baktérium törzset is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek (cellulázok, proteázok, kitinázok) segítségével. Ezen kívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint Nitrogént kötnek.

Versengenek a patogén gombákkal a nélkülözhetetlen elemekért, mint a vas, valamint sziderofór anyagokat termelnek. Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.

A Mikro-Vital C+ biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital C+

Dózis: 2-4 l/ha

A Mikro-Vital C+ kijuttatása

Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 2-4 liter Mikro-Vital C+-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.

Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel a 2-4 liter Mikro-Vital C+-t oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás egy menetben megoldható!

 

 

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

Mikro-Vital P+

Mikro-Vital P+

 

Hosszú hónapokig tartó fejlesztéseket követően már elérhető a Mikro-Vital P+ nevű termékünk. Lényege, hogy a Mikro-Vital baktériumtrágyát perlitre visszük fel, tovább növelve ezzel készítményünk hatékonyságát, hiszen a perlitnek önmagában és hordozóanyagként is számos előnyös hatása van. Mindezek mellett a baktériumtrágyák használatának fontos szerepe van az AKG programban is, így még jelentősebb az a tény, hogy már nemcsak folyékony, hanem szilárd termékkel is ki tudjuk szolgálni megrendelőinket!

Érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni, milyen tulajdonságokkal is rendelkezik a perlit. Így már könnyen érthetővé válik, hogy miért használják ezt az anyagot világszerte a kertészetekben, és miért lehet megfelelő megoldás a talaj minőségének javítására, élettartamának növelésére.

A perlit természetes anyag, egy vulkanikus kőzet. A pH semlegességének köszönhetően tökéletes föld adalékként szolgál, ráadásul az eredeti súlya 20-szorosát képes vízből tárolni, amit fokozatosan juttat el a növényhez. Talajlazító hatása is kiváló, ez pedig a víz és a levegő eljutását segíti elő a gyökérzethez. A kertészeti perlit környezetbarát, mindemellett kiváló hőszigetelő, így véd a fagy ellen, valamint a műtrágyáknak is tartósabb hatást biztosít. Előszeretettel alkalmazzák gyökereztetéshez, ültetéshez, virágföldekhez keverve és szaporítási közegként is.

A Mikro-Vital P+ biztonsági adatlapja itt tölthető le: Mikro-Vital P+MSDS

A Mikro-Vital P+ kijuttatása

A Mikro-Vital P+ esetében a baktériumtrágyát perlitre visszük fel. A perlit jótékony hatásainak köszönhetően tovább erősíti a baktériumtrágyák előnyeit, így segít a baktériumoknak a számukra kedvezőtlen időszakok még hatékonyabb átvészelésében és a káros környezeti hatások elleni védelemben.

Mikro-Vital P+ termékünkből az ajánlott kijuttatási mennyiség: 2-4 kg/ha

A szilárd állapotú baktériumtrágya kijuttatása az aprómagvető gépek segítségével könnyen és költséghatékonyan megoldható, mivel a berendezés vetőgépre és bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás egy menetben megoldható. A kijuttatásra technikailag két megoldás létezik:

Röpítőtárcsás aprómagvető géppel:

A kisebb méretű röpítőtárcsás aprómagvető gépek függesztett kivitelűek. A függesztett röpítőtárcsás gépek tartályából gravitációs úton jut a baktériumtrágya az adagolószerkezethez, majd innen kerül át a lapátokkal szerelt röpítőtárcsákra. A folyamatos áramlást boltozódásgátló berendezés biztosítja. Adagolószerkezete általában résszabályozású, amelyet a traktor vezetőüléséből lehet működtetni.

Pneumatikus aprómagvető géppel:

A szilárd állapotú, perlitre felhordott baktériumtrágya az adagoló után a légcsatornába jut, ahol egy nagy teljesítményű ventilátor segítségével műanyag tömlőkön keresztül kerül az adagoló lapokhoz. Az eszközre felszerelt berendezés a perlitet közvetlenül a tárcsák elé juttatja ki, így precízebb munkavégzést tesz lehetővé. Az adagoló speciális kialakításának köszönhetően a kijuttatás szeles időben is lehetséges.

MV-Supary

MV-Supary

 

A Mikro-Vital Supary három endospórát képző baktériumot tartalmaz, melyek egymást kiegészítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Segítik a növények tápanyagellátását és indukálják a növények saját „immunitását” a patogén gombák ellen. A spórák sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termék felhasználása aszályos időszakban ideális választás. Amint megfelelő mennyiségű csapadék érkezik kicsíráznak és szaporodnak. A Mikro-Vital Supary alkalmazása kertészeti kultúrákban szabadföldi, üvegházi és fóliasátras termesztési körülmények között is ajánlott.

Mikro-Vital Supary összetétele:

 • Bacillus subtilis,
 • Bacillus aryabhattai,
 • Paenibacillus peoriae

Az MV-Supary biztonsági adatlapja itt tölthető le: MV-Supary biztonsági adatlap

Tudjon meg többet az MV-Supary működéséről!

Hatásmechanizmusa

 • Nitrogénkötés
 • Foszfor és Kálium-feltárás
 • Talajszerkezet javítás
 • Használata során növekszik a gyökértömeg, ezáltal a kijuttatott egyéb tápanyagot is jobban hasznosítja a növény, valamit egészségesebb és egyöntetűbb lesz a növényállomány.
 • A benne lévő baktériumtörzsek jelentős mértékben termelnek sziderofór anyagokat, melyek hozzásegítik a növényt a patogén gombák elleni természetes védekezéshez.
 • Az endospóra képzésére képes baktériumtörzsek hatékonyan segítik a növénytáplálást az aszályos időben is.

A környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás jellemzője a termelési és a környezeti igények összehangolása, valamint a környezet minimális terhelése. Nem jelenti viszont semmiképp a műtrágyák mellőzését, pusztán az optimális adagok alkalmazását és a trágyaszerek helyes megválasztását. A helyes tápanyag-gazdálkodás kialakításához az MV Supary  felhasználásával készült technológiai javaslataink nyújtanak segítséget partnereinknek.

Dózis

A szántóföldi növénytermesztésben tápanyag-visszapótlás céljából 1-3 liter/ha. Ehhez igazítva szükséges kidolgozni a növény igényeit figyelembe véve a helyes tápanyag-gazdálkodási tervet, melyhez segítséget nyújtanak a növényfajtánként kidolgozott technológiai javaslataink.

Szabadföldi kertészeti kultúrákban és hajtatásban való alkalmazás esetén: 1-3 liter/ha.

Kijuttatás

Három kijuttatási lehetőség adott:

 • tavaszi vetésű növényeknél: az utolsó magágy-készítési művelet előtt
 • őszi vetésű növényeknél: tarlóhántás előtt
 • ősszel: az utolsó magágy-készítési művelet előtt.

 

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

A kijuttatásra technikailag már több megoldás is létezik:

 • Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 1-3 liter MV-Supary-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.
 • Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel az 1-3 liter MV-Supary-t oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás 1 menetben megoldható!

A bedolgozás 5-20 cm mélyen történjen, ahol még elegendő oxigén áll rendelkezésre az MV-Suparyban lévő baktériumok számára. A talajlakó baktériumok érzékenyek az UV fényre és a magas hőmérsékletre egyaránt, ezért kulcsfontosságú a helyes kijuttatás.

A bedolgozás történhet kombinátorral, könnyű tárcsával és ásóboronával egyaránt.

FORGALMAZOTT TERMÉKEINK

Az alábbi termékeknek forgalmazói vagyunk, így a Mikro-Vital termékek megrendelése mellett ezeket is beszerezheti nálunk!

Calmit®

Calmit égetett mész

 

Kalcium a negyedig elem!

A talajok termékenységének fenntartása érdekében nem elég csak a talajélet irányításával és pótlásával foglalkozni. Meg kell teremteni a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotát is. Ebben van segítségünkre a Kalcium. A növények kalcium szükséglete nagyságrendileg megegyezik a foszfor szükségletükkel. Jól oldódó, könnyen felvehető kalciumra van szüksége a növénynek.

Mikro-Vital talajoltók és CaO meszező anyag együttes használatának a következő jótékony hatásai vannak: fokozza a műtrágyák hasznosulását, hatékonyabb a mikroelem felvétel, optimalizálja a talaj kalcium szintjét, növeli a stresszel, kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenállást és termés stabilitást okoz.

  Kalcium szerepe a növényekben:

  A kalcium minden élő sejt fontos alkotóeleme. A legfontosabb növényfiziológiai feladatai közül a következők emelhetők ki:

  • a kalciumnak szerepe van a tápanyagfelvételben,
  • a tápanyag-szállításban,
  • a gyökérfejlődésben,
  • toxikus elemek (Al, Mn) elleni védelemben,
  • emellett szerepet játszik a sejtek megnyúlásának és osztódásának folyamatában.
  • a sejtfal szerkezetének kialakítása és fenntartása,
  • a növényi szövetek tápanyag-egyensúlyának biztosításában.

  A sejtfal és sejtmembrán fontos alkotóelemeként alapvető fontosságú a sejt mechanikai ellenálló képességének kialakulásában, ezen keresztül pedig a rovarok és a gombák elleni védelemben.

  Emellett a kalcium javítja a szövetek szakítószilárdságát, fokozza a hőtűrést a Ca2+ szabályozza a sztómák (gázcserenyílások) záródását és a stresszel szembeni rezisztenciát.

  A talaj kalciumforrásainak kimerülése ezért leginkább a fiatal, fejlődő növények szöveteit érinti. Ennek okán a növényeknek e fontos elemből folyamatos ellátást kell biztosítanunk a talajban és a növényi szövetekben egyaránt. Jó minőségű kalciumforrás használata, segít elkerülni a hiánybetegségeket.

  A szántóföldön termesztett növények terméssel felvett NPK-, Ca-, tartalma (kg/t)

  Növény N P2O5 K2O CaO
  Őszi búza 27 11 18 6
  Őszi árpa 27 10 26 10
  Repce 55 35 43 50
  Napraforgó 41 30 70 24
  Szója 62 37 51 42
  Kukorica 25 13 22 8
  Szemes cirok 29 10 31 8
  Átlag: 38,00 20,86 37,29 21,14

  Forrás: Agrokémia és növényvédelmi kémia. Loch Jakab – Nosticzius Árpád, Mezőgazda Kiadó

  A növények átlagos kalcium szükséglete meghaladja a foszfor szükségletet, Ennek ellenére a kalcium pótlására kevesebb figyelmet fordítunk.

  A KALCIUM SZEREPE A TALAJTULAJDONSÁGOKBAN…

  A kalcium stabil aggregátumokat hoz létre, ami jó pórusteret eredményez a gyökerek és mikrobák számára.

  A kalcium segít fenntartani a kémiai egyensúlyt a talajban és javítja annak vízháztartását. A megfelelő mennyiségű kalciummal rendelkező talajok jobb víz-gazdálkodási tulajdonságokkal rendelkeznek. Azok a talajok, amelyek magas nátrium- és alacsony kalciumtartalommal rendelkeznek, rossz vízbefogadó képességgel rendelkeznek.

  A Ca2 + a talaj legmeghatározóbb kationja. A talajrészecskék negatív töltésű felületeinek 62-70%-át foglalja el, miközben7 másik tápelem:

  • mangán (Mn),
  • kálium (K),
  • vas (Fe),
  • foszfát (P),
  • bór (B),
  • cink (Zn)
  • magnézium (Mg) felvételét befolyásolja pozitívan.

  A kalciumhiány növényre gyakorolt negatív hatásai megfelelő növénytáplálással könnyen kezelhetők.

  A talaj pH-ja szinte önszabályozóvá válik, amikor a kalcium, a magnézium, a kálium és a nátrium megfelelő egyensúlyban vannak egymással (a talaj mindenkori pH-értéke a tápelemek kölcsönhatásának eredménye, s nem kiváltó oka).

  A kalcium további, talajra gyakorolt pozitív hatása:

  • javul a talaj szerkezete, levegő- és vízgazdálkodása
  • csökken a talaj cserepesedési hajlama és a művelőeszközökkel szembeni ellenállása,
  • jobb lesz a szerves anyag minősége,
  • nő a mikroorganizmusok mennyisége, s élénkebb lesz a talajélet.
  • jobb lesz a műtrágya-hasznosulás, fokozódik a tápanyagok feltáródása
  • csökken a talaj savanyúsága
  • csökken az oldatban lévő Al3+ és Mn2+ mennyisége (toxikus hatásuk megszűnik),

  • fenntartja a megfelelő talaj pH-értéket

  Életre keltjük a követ!

  CaO 100% tisztaságú égetett mész, amely a kijuttatás után azonnal kifejti hatását.

  A talajra kiszórt CaO csak rövid ideig képes jelentősen befolyásolni a talaj pH-t, ugyanakkor a talaj felső rétegében jelentősen megnöveli a Ca szintet, ami komoly hatással van a:

  • kiszórt műtrágya szemcsék megkötődésére a talaj kolloidokon,
  • mikroelemek felvételére,
  • patogén gombák kedvezőtlen életterére,
  • talajkolloidok kialakulására,
  • talaj vízmegtartó képességére,
  • .

  A fent leírtak következtében terméshozam növekedést, talajszerkezet javulást tudunk elérni.

   

  MIÉRT VAN SZÜKSÉG MESZEZÉSRE?

   

  A nagyobb műtrágya adagok valamennyi karbonát mentes talajon szükségessé teszik a műtrágyák savanyító hatásának ellensúlyozását mésztrágyázással.

   

  Műtrágyák savanyító hatása 100 kg/ha műtrágya hatóanyagra:

  Ammóniumnitrát:         0,16 t/ha CaCO3

  ammóniumszulfát:        0,54 t/ha CaCO3

  karbamid:                    0,18 t/ha CaCO3

  kálisó:                          0,16 t/ha CaCO3

  MIKOR HASZNÁLJUK?

  A min. 95% kalciumtartalmú égetett meszet a vetéseket megelőzően repítőtárcsás műtrágyaszóróval szórjuk ki, és magágyelőkészítéskor dolgozzuk be 5-10 cm mélységben. Kötött talajon a kijuttatást ősz-tél folyamán is (kellő időt biztosítva a talajszerkezeti változásokhoz tenyészidőszakra) megvalósíthatjuk a talaj felső rétegébe sekélyen bedolgozva. Működőképes megoldás a már elvetett felszínre való kiszórás is. Itt egy esőzés segítségével bemosódik és kifejti hatását.

  CaO PÓTLÁS SZÜKSÉGES, HA ÖN:

  • alacsony kalcium ellátottságú talajon gazdálkodik
  • öntözőrendszert alkalmaz
  • romlik talaja pH szintje
  • minimális a talajélet
  • rossz talajszerkezet 

  A mésztrágyázás minden esetben indokolt, ha az Y1 (hidrolitos aciditás) értéke laza talajokon nagyobb, mint 4,6, illetve kötött talajokon nagyobb, mint 8. Miáltal azonban a hidrolitos aciditás értékének meghatározását az AKG programok által előírt talajvizsgálati követelmények nem tartalmazzák a mésztrágyázás szükségességének elbírálását a talajok kálium-kloridos pH (pHKCl) értéke alapján is elvégezhetjük. Ez alapján pH 6,0 alatt mindenképpen indokolt a mésztrágyázás.

  Tigra®

  A Tigra hatásmechanizmusa

   

  A Tigra® hatóanyagát képező Trichoderma gombafaj nagy populációméretet alakít ki és kiemelt hatékonysággal versenyez a tápanyagokért ezáltal képes kiszorítani számos növénykórokozó gombát a gyökerek felszínéről és a rizoszférából.

  A hatékony versengés mellett különböző típusú gombaellenes vegyületeket termel (pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok, szeszkviterpének), melyek gátolják, vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat.

  A Tigra® Trichodermái ezen túl képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani. Különböző növénykórokozó gombákat tud parazitaként megtámadni pl.: Alternaria, Armillaria, Botrytis, Fusarium, Monilia, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia és Verticillium fajokat is.

  Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény

  Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett!

  Kiszerelés: 20 kg-os zsák
  Dózis: 5 kg/ha

  A Tigra® technológiai alkalmazása:

  Valamennyi szántóföldi és kertészeti növénykultúra talajkezelésére

  • Vetés, ültetés előtt mikrogranulátum szóró adapterrel a vetőbarázdába juttatva,
  • Vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezzük Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, eső, vagy öntözés segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez;

  a Tigra® nitrogénkötésre és foszformobilizálásra képesek baktériumokkal kombinálva kijuttatható. Ezáltal olyan mikrobaközösségeket hozhatunk létre, melyekben az egyes komponensek tulajdonságai kiegészítik egymást.

  A Tigra® hatóanyagát képező Trichoderma gombafaj nagy populációméretet alakít ki és kiemelt hatékonysággal versenyez a tápanyagokért ezáltal képes kiszorítani számos növénykórokozó gombát a gyökerek felszínéről és a rizoszférából.

  A hatékony versengés mellett különböző típusú gombaellenes vegyületeket termel (pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok, szeszkviterpének), melyek gátolják, vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat.

  A Tigra® Trichodermái ezen túl képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani. Különböző növénykórokozó gombákat tud parazitaként megtámadni pl.: Alternaria, Armillaria, Botrytis, Fusarium, Monilia, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia és Verticillium fajokat is.

  A képen a Sclerotinia fertőzés látható egy napraforgó száron

  A vetésforgó beszűkülése folyamatosan tápláljuk a káros gombafajokat ezek a kórokozók kitartó képleteikkel (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőző képességüket és direkt (micéliumos fertőzés), vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak.

  Mikrobiológiai beavatkozások rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

  TÁPLÁL ÉS VÉD!

  A Tigra és Mikro-Vital, Mikro-Vital +, vagy a Mikro-Vital C+ mikrobiológiai készítmények együttes alkalmazásukkal közösen fejthető ki a baktériumok tápanyag megkötő, feltáró képessége és a gomba védelme.

  CsöppMix®

  CsöppMix 1 – Kalászos

   

  Felhasználható: gabonaféléknél, főleg őszi búzában

  1. bokrosodáskor, a gyomirtással egy menetben 5 l/ha, kiegészíthető 0,5-1 l/ha Csöpp Mix Réz lombtrágyával
  2. bokrosodás végén, az első szárcsomó megjelenésekor 5 l/ha (csak vetőmagnál)
  3. virágzás előtt, zászlósleveles állapotban 5 l/ha

  Bokrosodástól javallott a kalászosok Csöpp Mix 1. Kalászossal való kezelése, hiszen a növényi eredetű káliumot 100 %-ban felveszi a növény, a réz javítja a sütőipari értéket, a magas bór tartalom miatt pedig lényegesen javul a virágkezdemény kialakulása.

  Cu tartalom: 8 g/liter

  Felhasználás előtt keverési próba elvégzését javasoljuk!
  Hormontartalmú készítményekkel csak keverési próba elvégzése után alkalmazható!

  A biztonsági adatlapot innen tudja letölteni.

  CsöppMix 2 – Kukorica

  Felhasználható: kukoricában, csemege kukoricában, hibrid vetőmag előállításánál.

  1. rendszeres növényvédelem esetén alkalmanként 3-5 l/ha
  2. címerhányás kezdetén 5-10 l/ha (a magasabb mennyiség akkor, ha csak egy kezelés lesz)

  A kukorica kifejezetten nitrogén, bór és kálium igényes, valamint cinkhiányra fokozottan érzékeny növény. A cink hiánya anyagforgalmi zavart eredményezhet, ami a termés mennyiségének csökkenése mellett jelentős minőségromlással járhat.

  A Csöpp Mix 2 Kukorica segítségével gyorsan és hatékonyan lehet pótolni a hiányzó tápelemeket, magas bórtartalmának köszönhetően javul a virágkezdemény kialakulása és kielégíti a kukorica magas cink szükségletét.

  Csemege kukoricában csak permetezési próba után használjuk!

  Felhasználás előtt keverési próba elvégzését javasoljuk!

  Zn tartalom: 7 g/liter

  A biztonsági adatlapot innen tudja letölteni.

  CsöppMix 3 – Szőlő, gyümölcs, zöldség

   

  Magas mikroelemtartalmú összetett lombtrágya kiemelt bór tartalommal, elsősorban zöldség, gyümölcs és szőlő ültetvények, továbbá repce és napraforgó kultúrák tápanyagellátására.

  Felhasználási javaslat:

  repce termesztésben: ősszel,az utolsó növényvédelmi permetezéssel egy menetben 5-10 l/ha,tavasszal a virágzás kezdetén 5-10 l/ha

  napraforgó termesztésben: 8-10 leveles állapotban még szántóföldi permetezővel vagy csillagbimbós állapotban hidastraktorral 5-10 l/ha

  cukorrépa termesztésben: minden esetben, amikor a technológia bór (B) kezelést ír elő vagy a cerkospóra elleni védekezéssel egy menetben 5-5 l/ha

  zöldborsó- és zöldbab termesztésben: a virágzást megelőző első permetezéstől kezdve 2-3 alkalommal 5 l/ha (betakarítás előtti kezelések hatására tovább marad zsenge a borsó)

  szójakultúrában: a virágzást megelőző első permetezéstől kezdve 2-3 alkalommal 5 l/ha

   

  szőlőben: virágzást megelőzően az első permetezéstől 0,3-0,5 % vagy 3-5 l/ha permetezésenként

  alma, körte, birsalma: pirosbimbós állapottól kezdődően, minden permetezéskor 0,5 % vagy 5 l/ha

  meggy, cseresznye, őszibarack, szilva, bogyósok termesztésében: virágzást követően termésérésig 3-4 alkalommal 0,5 % vagy 3-5 l/ha. Termés szedés után1-2 alkalommal a következő év termése érdekében 5 l/ha

  sárga- és görögdinnye termesztésben: növényvédelmi permetezéssel egy menetben 0,3-0,5 % vagy 3-5 l/ha

   

  fűszerpaprika,szabadföldi paprika,konzervparadicsom kultúrában: növényvédelmi munkákkal együtt 3-5 l/ha

  zárt termesztő berendezésekben: növényvédelmi munkákkal együtt 0,3-0,5 %

  mák termesztésben: tőrózsás állapot 5 l/ha, pásztorbot állapot 5-10 l/ha

  kínai kelnél: a belső fejbarnulás megelőzésére 2-3 alkalommal 0,5 % vagy 5-10 l/ha

  egyéb fel nem sorolt növényeknél (pl. kalászosok): a virágzást megelőző állapottól a tenyészidő hosszától

  függően 3-6 alkalommal permetezésenként 0,5 % vagy 3-5 l/ha

  A biztonsági adatlapot innen tudja letölteni.

  CsöppMix Boron Plusz – magas bórtartalmú NPK műtrágya szuszpenzió mikroelemekkel

   

  Nitrogén, foszfor és kálium tartalmú szuszpenzióslevéltrágya magas bór és mikroelem tartalommal.

   

  A Csöpp Mix Boron Plusz új, korszerű, a növény számára könnyen felvehető formában tartalmazza a bórt, továbbá a készítmény jelentős kálium tartalma segíti a bór felszívódását. Gyümölcs, zöldség, szőlő kötődésének fokozására, cukorrépa, napraforgó, gabonafélék bórigényének kielégítésére, a hiány megszüntetésére. A bór fokozza a sejtfalak stabilitását, segíti a szénhidrát anyagcsere reakcióit, biztosítja a fotoszintézis akadálytalan működését, fokozza a virág és termésképzést, növeli a szem-, illetve terméshozamot, javítja a minőséget.

   

  A bór rendkívül fontos szerepet játszik a növényi anyagcserében, a megtermékenyülési folyamatokban, a nukleinsavak szintézisében, a sejtfalak szerkezetének kialakításában, továbbá a növekedéssel, tápanyagszállítással kapcsolatban is. A növényben nem, vagy csak nagyon rosszul mobilizálódik, helyeződik át, ezért fontos az ellátás időzítése és folytonossága.

   

  Felhasználási javaslat:

  napraforgó: 2–3 l/ha 6-8 levélpáros állapotban, valamint csillagbimbós korban, a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben

  repce: 3-5 l/ha hajtásképződéstől virágzásig

  maghüvelyesek: 2-3 l/ha állománykezelésre

  cukorrépa: 2-4 l/ha 4-6 leveles állapottól augusztus végéig

  szőlő: 1-2 l/ha 3 leveles állapotban, majd virágzás előtt egy héttel, majd virágzás után is

  alma: 2–3 l/ha 2–3-szor a zöld bimbós állapottól

  csonthéjasok: 2–3 l/ha 2 alkalommal a virágzáskor, majd virágzás után és az őszi feltöltésre

  dinnye,uborka: 1-2 l/ha 2-3 hetente ismételve 3 alkalommal

  káposztafélék: 2–3 l/ha 4–6 leveles korban és a fejképződés kezdetén, karfiolban a fejképzés alatt 2–3-szor

  mák, dohány: 2-3 l/ha állománykezelésre

  paprika, paradicsom: 1-2 l/ha állománykezelésre

  összes nitrogén (N):109 g/liter, ebből
  ammónium nitrogén: 56 g/liter

  A biztonsági adatlapot innen tudja letölteni.

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Tanácsadói szolgáltatásaink részleteivel kapcsolatban itt tud tájékozódni.

  Terravital Consulting®

  A gazdálkodás, így a növénytermesztés is egyfajta befektetés, ezért a sikerhez elengedhetetlen a hosszútávú gondolkodásmód. Munkánk során innovatív megoldásokkal és komplex látásmóddal járulunk hozzá az eredményes és hosszútávon fenntartható gazdálkodáshoz.

  Szakmai támogatásunk során minden segítséget megadunk az újszerű, helyspecifikus szemlélet megvalósításához. Szolgáltatásunk keretében korszerű módszerekkel mérjük fel a talaj termőképességét és adottságait. Szakmai javaslatot teszünk a tápanyag-gazdálkodási terv, a talajművelés és igény esetén a műszaki ágazat hatékonyságának javítására.

  A mögöttünk álló tapasztalatoknak és szakmai stábnak köszönhetően az általunk szaktanácsolt komplex gazdálkodási javaslat megtérülő befektetés.

  Közös célunk a gazdálkodás eredményességének fenntartása!

  Szakmai tanácsadás keretében örömmel segítünk az alábbiakban:

  • Táblán belüli talajheterogenitás vizsgálat
  • Termőképességi-zóna lehatárolás
  • Zónánkénti tápanyag-gazdálkodási előírás készítés
  • Differenciált tőszám-vetési előírás készítés
  • A lehatárolt területek jövedelem termelő képességének bemutatása
  • Talajmintavétel
  • Helyszíni talaj fizikai vizsgálat
  • Talajművelési rendszer áttekintése
  • Döntés előkészítő tanulmányok a művelési rendszer, illetve a gépi eszközpark változtatásra
  • Öntözési szaktanácsadás
  • Hígtrágya kijuttatási szaktanácsadás

  Amennyiben bármelyik feladatkörben tudunk segíteni Önnek, keresse kollégáinkat IDE KATTINTVA!